Saturday 21 January 2012

RNW

Radio Nederland Wereldomroep

door Peter Hooghiemstra

De 53-jarige Gualbert uit Niger woont en werkt al tien jaar illegaal in Amsterdam-Zuidoost. Fotograaf Ben Krewinkel volgde de schoonmaker en documenteerde het leven van iemand die officieel niet bestaat.
Ben Krewinkel en Gualbert leerden elkaar in 2006 kennen. De fotograaf wilde portretten maken van illegalen in Amsterdam. Gualbert (niet zijn echte naam) was de enige die wilde meewerken.

Krassen

Krewinkel volgde de Afrikaan jarenlang om zijn leven vast te leggen. De foto’s zijn nu te zien op de tentoonstelling A Possible Life. Conversations With Gualbertin Amsterdam.
Natuurlijk loopt de 53-jarige Nigerees het risico dat hij wordt herkend en uitgezet. Maar hij vindt het belangrijk zijn verhaal te vertellen. Voor de zekerheid heeft hij wel zelf zijn gezicht op de foto’s met kleine krassen onherkenbaar gemaakt.
In Niger gaf Gualbert Engelse les. Toen hij 2001 zijn baan verloor, kwam hij naar Amsterdam. Hij ging aan de slag als schoonmaker. Eerst voor een uitzendbureau op een vervalste pas. Nu vooral voor particulieren omdat de controles strenger zijn geworden. Het geld dat hij verdient, stuurt hij naar zijn gezin in Niger.

Terugkeren

Zijn vrouw en zeven kinderen kwamen in eerste instantie ook naar Nederland. Maar toen ze geen asiel kregen, gingen zij terug. Gualbert bleef achter, hij had geen asiel aangevraagd.
Op de tentoonstelling zijn ook foto’s te zien uit zijn eigen fotoboek. Van zijn vrouw en kinderen en van Gualberts bruiloft. Vaak vrolijke beelden die in schril contrast staan met de foto’s van zijn leven in Nederland.
Gualbert denkt er steeds vaker aan om naar Niger terug te gaan. Als co-auteur van de tentoonstellingscatalogus deelt hij in alle inkomsten. Als er een aardig bedrag overblijft, kan hij met opgeheven hoofd als geslaagd man naar zijn familie terugkeren.
A Possible Life. Conversations With Gualbert, tot 7 april in het Centrum voor Beeldende Kunst in Amsterdam-Zuidoost.

3 comments:

 1. Anonymous 21 January 2012 - 8:16am / Netherlandia


  These man are double heroes. One, because they could steal but insist in being decent. Two, the monet they earn is sent to their family and not kept to themselves.

  ReplyDelete
 2. Anonymous

  22 January 2012 - 6:14am
  reply
  If he sends his earnings to Niger, how does he pay for his living arrangements here? He should go back to his homeland. Illegal immigrants are not wanted here.

  ReplyDelete
 3. PeterNY 25 January 2012 - 3:28pm

  reply

  When will NRW stop illegal immigration propaganda and focus on the negative impact illegal immigration has on NL?

  ReplyDelete